Kurkuma, een culinair medicijn

Geschreven door Meike Prollius. Gepost in Recepten - artikelen

KurkumaKurkuma, ook wel koenjit genoemd, wordt gewonnen uit de geelwortel (Curcuma Longa). Het kruid heeft een milde bittere smaak en wordt in eerste instantie gebruikt om kleur en smaak te geven aan rijst en andere Aziatische gerechten, maar ook bijvoorbeeld aan mosterd. Het is erg geliefd in de Indiase keuken en is het hoofdingrediënt van kerriepoeder. Kurkuma is erg lekker in groente- en visgerechten en het hoofdbestanddeel van curry’s en kerriegerechten. Ook in marinades voor vlees en vis is kurkuma een heerlijke toevoeging.

Deze culinaire smaakmaker heeft ook nog eens geneeskrachtige werkingen. Er bestaan zo’n 80 verschillende kukumaplanten, waarvan de Curkuma Longa de meest gebruikte en veelbelovende is als het gaat om medische werkingen. Het specerij bevat sterke antioxidanten, het bestrijdt en remt virussen en bacteriën, het ondersteunt de spijsvertering, werkt bloedzuiverend en ontgift de lever. Het zou zelfs de groei van kankercellen remmen en preventief tegen Alzheimer werken. Niet voor niets staat kurkuma in India bekend als het ‘heilige poeder’. Er worden steeds meer geneeskrachtige werkingen van kurkuma ontdekt, de belangstelling voor dit specerij is dan ook groot.

Kankerremmende werking

Opvallend is dat in landen waar veel kurkuma wordt gegeten relatief weinig borst -, long-, dikkedarm- en prostaatkanker voorkomt als je het vergelijkt met de westerse wereld. Uit celonderzoek blijkt dat kurkuma niet alleen een hele sterke antioxidant is die onze cellen beschermt, maar ook processen beïnvloedt die de celkern en de cel gezond maken en houden. Het onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kurkuma kankercellen aanvalt en deze aan kan zetten tot zelfvernietiging. Dierproeven wezen uit dat bij dieren die naast kankerverwekkende stoffen ook curcurmine (actieve stof van kurkuma) kregen toegediend de kanker verminderde in tegenstelling tot de dieren die alleen de kankerverwekkende stoffen kregen. Helaas is er nog maar weinig onderzoek gedaan bij mensen met kanker, maar de werking is veelbelovend.

Bacteriedodend en virusremmend

Kurkuma is een natuurlijke antibiotica en werkt goed tegen verkoudheid en keelpijn. Het doodt bacteriën door zijn bloedreinigende werking. Drink warme melk met honing en voeg daar 1-2 theelepels kurkuma aan toe. Dit is een uitstekend middel tegen keelinfectie en mondzweren.

Preventief tegen Alzheimer

Kurkuma, culinair medicijnDementie (Alzheimer) komt nauwelijks voor in India. Een reden hiervoor zou het regelmatig nuttigen van kurkuma kunnen zijn. De sterke ontstekingsremmende en antioxidatieve werking van kurkuma kan de symptomen van Alheimer verminderen.Verschillende studies hebben aangetoond dat curcumine de vorming van schadelijke ontstekingen tussen de zenuwcellen in de hersenen tegengaat en reeds bestaande ontstekingen verdwijnen. Deze ontstekingen zorgen voor de verschijnselen van Alzheimer. Ook stimuleert curcurmine de groei van nieuwe zenuwen. Een relatief lage inname van kurkuma; 2 – 2,5 theelepels per dag zou reeds voldoende zijn om de symptomen van dementie tegen te gaan.

Kurkuma heeft nog veel meer positieve effecten op het menselijk lichaam. Het zou cholesterolverlagend en afslankend werken, waardoor het ook uitstekend in een dieet past. Daarbij komt dat geen enkel medicijn zo smaakvol is. Voeg elke dag 1-2 theelepels aan je eten of drinken toe en laat je positief verrassen!