Groente van de maand – Rabarber

Geschreven door Meike Prollius. Gepost in Recepten - artikelen

rabarberWie heeft er als kind niet gesmuld van rauwe rabarberstengels die je in een suikerpotje dipte? Van april tot en met juni is het rabarber oogsttijd. Tijd om deze friszure groente eens onder de loep te nemen en toe te voegen aan heerlijke voorjaarsrecepten.

Je hebt roodstelige en groenstelige rabarber, waarvan de eerste het zuurst van smaak is. De groene delen van de rabarber zijn zuurder dan de rode, maar net zo rijp. Door zijn friszure smaak denkt men vaak dat rabarber een fruitsoort is maar het is wel degelijk een groente.  Rabarber wordt vaak verwerkt tot compote omdat zijn zure smaak toch al gauw met suiker getemd moet worden, maar deze groente leent zich voor zoveel meer heerlijke gerechten. Het is een verrukkelijke toevoeging voor bij toetjes maar leent zich ook uitstekend voor in hartige gerechten. Denk hierbij aan een stoofschotel van eenden- lam- of varkensvlees of een in Indiase chutney. Ook kun je er siroop van maken. In Zwitserland maken ze zelfs champagne van rabarber.

In rabarber bevindt zich net als in spinazie veel oxaalzuur. Deze stof gaat een verbinding aan met calcium en zorgt ervoor dat je opname van calcium vermindert. Om die reden deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels is gebleken dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding geen kwaad kan. Rabarber is juist erg gezond; de groente is namelijk rijk aan ijzer en en magnesium en bevat veel vitamine B1, B2, B6 en C. Het is caloriearm en bevat veel vezels en werkt goed bij verstopping door zijn laxerende werking. Ook heeft het een gunstig effect op bloedarmoede. Krijt toevoegen bij het bereiden van rabarber is dus echt niet nodig en bovendien vermindert de smaak hierdoor. Om na het eten het stroeve gevoel op je tanden tegen te gaan (omdat het oxaalzuur dus een verbinding aangegaan is met het calcium van je tanden) kun je een glas melk drinken. Het calcium in de melk neemt het stroeve gevoel weer weg. Je zou ook de buitenste laag van de stengels kunnen verwijderen, daar zit het meeste oxaalzuur in.

Bereidingswijze
Het blad van de rabarber kun je niet eten, het moet dus verwijderd worden. De stelen hoeven in principe niet geschild te worden tenzij je dus wilt voorkomen dat je stroeve tanden van het oxaalzuur krijgt. Wanneer je de stelen wel schilt, wordt de gekookte rabarber groen in plaats van rood. Was de stelen en snijd deze in stukken van circa 5 cm. Kook de rabarber vervolgens in 10 tot 15 minuten gaar totdat de stengels zachtjes uit elkaar vallen. Roer het geheel los en voeg suiker en eventueel citroensap naar smaak toe. Rabarber kan overigens ook prima rauw gegeten worden.

Rabarber is niet alleen heel smakelijk om te eten, het is ook eenvoudig om zelf te telen. Je moet wel geduld hebben, de stelen zijn pas na een jaar echt volgroeid en geschikt om te eten. Gelukkig misstaat de rabarberplant met zijn mooie grote donkergroene balderen niet in je moestuin en zo heeft het oog in de tussentijd ook wat. Rabarber is vers als de stelen stevig aanvoelen. Wanneer je de rabarber geteeld of gekocht hebt kun je deze onverpakt circa 1 week in de koelkast bewaren. Ook kun je het tot 12 maanden in de diepvries bewaren.