Groene en paarse asperges
Groen, paars, of toch liever wit? 97 % van alle asperges die in Nederland worden verkocht en geproduceerd zijn wit. De overige 3% zijn groene asperges. Dit zijn ook scheuten van dezelfde aspergeplant, met het verschil dat deze boven de grond groeien en langer aan de wortel blijven zitten dan de witte scheuten. Door het zonlicht en het fotosynthese proces verkleuren ze van wit naar groen. De groene asperge is krachtiger van smaak dan de witte asperge en bevat ook nog eens twee keer zoveel vitamine C.
Een groot voordeel is dat je deze variant niet of nauwelijks hoeft te schillen en ook nog eens het hele jaar door te verkrijgen is. Groene asperges zijn heerlijk om te roerbakken of te grillen of als ingedriënt voor in een quiche of salade. Door zijn krachtige smaak is de groene asperge gemakkelijk op smaak te brengen. Vaak is een scheutje olijfolie en citroensap met een snufje zout al voldoende om er heerlijk van te kunnen smullen.
Bereidingswijze
Schil groene asperges alleen als deze heel dik zijn. Meestal is het voldoende als je 1-2 cm van de onderkant afsnijdt. De kooktijd is veel korter dan bij witte asperges; 3 minuten blancheren in kokend water en ze zijn beetgaar.
Paarse asperges
Je zult er waarschijnlijk raar van opkijken als je paarse asperges krijgt geserveerd, maar ze bestaan echt. Deze variant komt uit Australië en Nieuw-Zeeland en is sinds 2007 op kleine schaal ook in ons land te verkrijgen. Het ras, genaamd ‘Pacific Purple’, is door zijn hogere suikergehalte zoeter van smaak en daardoor erg lekker als toevoeging in een salade. De paarse stengels zijn ook erg smakelijk in combinatie met pasta en risotto maar lenen zich ook uitstekend om te roerbakken. De paarse asperge kun je in tegenstelling tot de witte en groene stengels ook prima rauw eten. De bereidingstijd is gelijk aan die van de groene asperge.
Groene en paarse asperges koop je op de markt, bij de betere groenteboer of bij een asperge stekerij.