Zomerse dorstlesser - fruitwater met kruiden

Geschreven door Meike Prollius. Gepost in Recepten - artikelen

Fruitwater met kruidenIedereen kent het belang van drinken. Ons lichaam heeft dagelijks minimaal 1,5 liter vocht nodig en dat is bij fysieke inspanning en bij hoge temperaturen nog meer. De verleiding om naar ongezonde frisdranken en fruitsappen te grijpen is groot. Water is de beste en gezondste dorstlesser die we maar tot ons kunnen nemen en een glaasje water met ijs kan best lekker zijn op een warme zomerdag. Maar om die 1,5 liter water naar binnen te krijgen kan voor velen een uitdaging zijn. Water is immers smaakloos en veelvuldig drinken ervan wordt gauw als ‘saai’ervaren. Water met een smaakje is dan de oplossing. Dit kun je heel gemakkelijk zelf maken door kruiden en fruit te mengen met water. Heerlijk verfrissend en bovendien caloriearm. Daarnaast ziet het er ook nog eens erg feestelijk uit.

 In principe lenen alle fruitsoorten zich voor het maken van zogenaamd 'fruitwater'. Limoenen,  citroenen, frambozen, aardbeien, sinaasappel, ananas en granaatappel doen het erg goed als smaakmaker van water. Voeg hier kruiden als rozemarijn, munt, tijm, dragon of basilicum aan toe om je 'watertje' een extra 'bite' te geven. Je zult verrast zijn hoe smakelijk en verfrissend het is.

Heerlijke combinaties zijn watermeloen met rozemarijn, framboos met limoen, citrusvruchten bij elkaar (sinaasappel, limoen, citroen, ananas of granaatappel met munt en aardbei met basilicum. Of wat dacht je van stukjes gember of schijfjes komkommer? De combinaties zijn eindeloos.

Bereidingswijze
Kneus de kruiden die je wilt gebruiken met een vijzel zodat de smaak vrijkomt.  Doe de gekneusde kruiden in een waterkan. Snijd vervolgens je favoriete fruit in schijfjes en leg deze boven op de kruiden in de waterkan. Frambozen en bessen hoef je niet in stukjes te snijden. Druk met een pollepel op het fruit zodat er sap vrijkomt. Het fruit hoeft echter niet tot moes geprakt te worden. Schenk water in de kan en laat het 'fruitwater' vervolgens minimaal een nacht afgedekt in de koelkast staan. Zo kan het water de smaken van het fruit en kruiden opnemen. Voeg er voor het serveren ijsblokjes aan toe.