Asperges - Het witte goud
Ieder jaar weer kijken wij vol verwachting uit naar het moment dat deze gezonde lekkernij weer te verkrijgen is. Van april tot en met juni is het aspergeseizoen. 24 juni is de laatste oogstdag van deze overheerlijke wortelgroente. We kunnen dus nog een maand lang van het’ witte goud’ genieten. En hoe! Asperges zijn erg smakelijk en bijzonder gezond.
De aspergeplant is een meerjarige plant die wel 10 jaar mee kan gaan. De asperge die geteeld wordt als groente is de jonge scheut van de plant. De witte asperge ziet in tegenstelling tot de groene asperge geen daglicht en wordt geheel onder de grond geteeld. Asperges laten zich uitstekend combineren met eieren, garnalen, kip en niet te vergeten; aardappels.
Asperges hebben door de stof asparagine bijzondere uitwerkingen op het lichaam. Door asperges te eten reinig je je lichaam namelijk van afvalstoffen. Dit heeft ermee te maken dat asperges een gunstig effect hebben op de werking van je nieren. Ook werkt het eten van deze groente vochtafdrijvend. Verder is de asperge rijk aan vitamine C, natrium, ijzer en calcium en bovendien caloriearm.
Kwaliteit
Je kunt ervoor kiezen om asperges bij de lokale supermarkt te kopen. Echter is de kans dat ze dan nog echt vers zijn vrij klein. Beter is het om de asperges bij een asperge stekerij of boerderij te kopen. De versheid bij asperges bepaalt immers de smaak. Om er zeker van te zijn dat je verse asperges koopt doe deze check: wrijf twee of meer asperges tegen elkaar aan, wanneer de asperges ‘piepen’ zijn deze nog vers. Van belang is ook dat ze nog vochtig zijn en dat de onderkant zo stevig is dat je deze nauwelijks kunt indrukken.
Asperges zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteitsklassen. De klasse wordt bepaalt door de dikte van de stengels, hoe recht deze zijn, en of de kop nog gesloten is. Verder moet de asperge er nog gaaf uit zien en geen bruine plekken bevatten.
Klasse AAA asperges worden als beste omschreven, deze zijn vingerdik en tevens ook het duurste. Klasse AA asperges hebben een dikte van 20 tot 28 mm en voldoen aan alle bovengenoemde eisen. Asperges in de klasse A zijn de dunste in hun soort (16-20 mm).
Bereidingswijze
Het schoonmaken waaronder het schillen van de asperge is essentieel voor een heerlijke aspergemaaltijd. Schil vanaf de kop naar de onderkant toe met een dunschiller. Zorg dat de asperge uiteindelijk helemaal schilvrij is. Harde kantjes en of schilletjes kunnen het genot van asperges eten compleet verpesten. Snijd vervolgens 1-2 cm van de onderkant van de stengel af. Bewaar deze om later aspergesoep van te maken.
Doe de asperges vervolgens in een pan met een ruime hoeveelheid kokend water. Voeg hier een snufje zout en een klontje boter aan toe. Laat de asperges 10-12 minuten koken en haal ze er vervolgens uit (niet afgieten). Je hebt speciale aspergepannen met een netje waarmee je de asperges na het koken gemakkelijk uit de pan kunt halen. Maar het kan dus ook prima in een gewone hoge pan, zolang deze maar ruim genoeg is om de asperges recht in te leggen. Ook het kookvocht kun je vervolgens gebruiken om heerlijke aspergesoep van te maken. Niet weggooien dus!
Asperges kun je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren mits je ze in een vochtige theedoek wikkelt. Je kunt ze maximaal 6 maanden in de vriezer bewaren. Van belang is dat je ze daarna niet laat ontdooien maar direct kookt.
Evenementen
Geen enkele andere groente heeft zoveel eigen evenementen. In het aspergeseizoen echter zijn er tal van culinaire evenementen rondom deze groente. Van culinaire fietstochten tot en met aspergemarkten en- feesten, je kunt er in de maanden april – juni niet omheen en zeker niet als je in Limburg woont. De meeste evenementen vinden plaats in mei, waaronder de Aspergemarkt op Hemelvaartsdag in het centrum van Arcen. Naast demonstraties over het oogsten en koken van de asperge kun je smullen van allerlei specialiteiten zoals aspergelikeur, aspergevlaai en aspergechocolade.