Quinoa - het nieuwe 'superfood'

Geschreven door Meike Prollius. Gepost in Recepten - artikelen

QuinoaMocht je het gemist hebben, quinoa is een echte hype aan het worden in de culinaire wereld. Het gewas uit de ganzenvoetfamilie wordt het nieuwe 'superfood' genoemd en dat is niet vreemd als je weet dat de zaden rijk zijn aan eiwitten, vitamine B2 en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Niet voor niets heeft de Voedsel- en Landbouw Organisatie van de Verenigde Naties - FAO 2013 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Quinoa. Hiermee wordt quinoa wereldwijd als natuurlijke en gezonde voedingsbron erkend en gewaardeerd.

De zaden van de quinoaplant lijken veel op graankorrels maar zijn in tegenstelling tot graan glutenvrij. Goed nieuws dus voor alle mensen met een gluten-allergie. Quinoa past hierdoor in een zeer gezond voedingspatroon. Het gewas wordt al duizenden jaren door inheemse volkeren in Zuid-Amerika geteeld en kan tot wel 3 meter hoog worden. Afhankelijk van het ras zijn de quinoazaadjes rood, zwart of wit van kleur.

Quinoa wordt veelal gebruikt als vervanger van rijst of couscous en is door zijn hoge eiwitgehalte ook favoriet onder de 'veggies'. Daarnaast heeft quinoa ook een erg positieve werking bij mensen die willen afvallen. Het bevat weinig caloriëen maar geeft je door het hoge eiwitgehalte een verzadigd gevoel.De smaak van quinoa is licht pittig en nootachtig te noemen.

Quinoa saladeBereidingswijze
De plant heeft haar eigen natuurlijke bescherming tegen ongedierte; een stof genaamd saponin. Hierdoor behoeft quinoa geen extra ongediertebestrijding en is het meestal een volledig biologisch product. Vanwege deze stof is het van belang om quinoa grondig met water te spoelen voordat het gekookt wordt. Quinoa heeft dezelfde bereidingswijze als couscous; 10 tot 15 minuten laten wellen in gekookt water en het is klaar. Het is een heerlijke basis voor pilav en oosterse maaltijdsalades. Probeer quinoa ook eens als muesli met blauwe bessen en kokosmelk of bak een glutenvrije cake met quinoa meel. Quinoa is nog niet in alle supermarkten te verkrijgen maar wel te vinden in reform – en natuurvoedingswinkels.